torstai 10. toukokuuta 2012

Kaikista paras kantoliina

Kantoliinailu jäi esikoisen kanssa melko vähiin, koska meille ei vain sattunut osumaan sopivaa liinaa. Aloittelijalle suositellaan usein trikoista joustavaa kantoliinaa, mutta se jäi heti parin kuukauden jälkeen liian lörpöksi. Myöhemmin hankkimani kudottu liina sattuikin olemaan saman tien turhan ohut, enkä tajunnut kokeilla enää kolmatta. Mikä olisi sellainen kantoliina, jolla kantaisi mukavasti vauvaa ja isompaa lasta, joka olisi helppo sitoa, mukavan viileä ja vielä kauniskin? Mitä voisi suositella aloittelijalle, mutta olisi kuitenkin pitkäikäinen käytössä?


Jos pitäisi valita yksi ja vain yksi, valitsisin varmaan Didymoksen pellavaisen natur-värisen indiokudontaisen kantoliinan, eli naturpellavaindion (Indio Leinen). Pellava tekee liinasta tukevan ja vilpoisen. Liina ei ole yhtään tönkkö, vaan kesyyntyy helposti pehmeäksi ja kuohkeaksi. Sitä voi käyttää jo pikkuvauvalla, ja se toimii taaperollakin monikerroksissa sidonnoissa, kun valitsee tarpeeksi pitkän liinan. Luonnonvalkoinen väri sopii monelle, ja kudonta tekee pinnasta kauniin elävän. Vaalea liina on myös helppo värjätä, ja sen voi pestä kuudessakympissä. Suomesta Didymoksia ei enää uutena saa. Suoraan Didymokselta tilattuna 6-koon liina (4,6 metriä) maksaa 109,90 +postit 16 euroa. Jälleenmyyjiltä liinan voi löytää hieman halvemmallakin: esimerkiksi Mein Tragling myy samanmittaista liinaa hintaan 107,90 +postit Suomeen 10 euroa. Käytettyinä pitkän naturpellavaliinan arvo on noin 70-90 euroa. Liina ei ole halvimmasta päästä, mutta se on varmasti pitkäikäinen ja toimiva.

Meiltä löytyy naturpellava 3-koossa eli 3,2 metrin mittaisena. Lyhyelläkin liinalla saa aikaan muutaman kivan sidonnan, ja se on kevyt ja helposti mukana kulkeva. Selkäsidontoja kuten perusreppua en ole vielä kokeillut, mutta eteen ja lonkalle olen saanut meidän pikkuvauvan kätevästi.

Ristisidonta, solmu sivulla
Ristisidonta takaapäin. Toimii vähän aikaa, mutta pidemmällä kävelylenkillä sidonta alkaisi varmaan painaa.
Edestä lähikuvassa, vauvan selän päälle levitetään kaksi kerrosta liinaa polvitaipeesta polvitaipeeseen.
Hüftschlinge (lonkkasidonta) kolmosen liinalla. Pidemmän liinan päät voisi kietoa vielä ristiin vauvan jalkojen alta ja tehdä solmun vyötärölle.
Hüftschlinge toiselta puolelta
Ja tältä Hüftschlinge näyttää takaapäin

Hyviä sidontaohjeita löytyy koottuna Kantoliinayhdistyksen sivuille. Lyhyellä alle 4 metrin liinallakin saa aika monta erilaista variaatiota aikaiseksi. Pidemmällä liinalla tehdyt monikerroksiset sidonnat ovat tukevampia pitkäaikaiseen kantamiseen, mutta kesähelteitä odotellessa olen treenannut muitakinn.

Ehkä pieni peeäs voisi olla vielä... Esimerkiksi Girasolit ovat myös ihan hyviä liinoja, joita löytyy halvalla käytettynäkin, jos satasen liina tuntuu aivan mahdottomalta ajatukselta. Pehmeitä puuvillaisia perusliinoja, jotka sopivat vielä ihan hyvin 10-kiloisenkin kantamiseen. Kudottujen liinojen paras ja pahin puoli on se, että niitä on tsiljoona erilaista eri ominaisuuksilla, materiaaleilla ja väreillä. Rumaa liinaa ei kannata hankkia, koska sitä ei ole kiva käyttää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti