keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Sophie-kirahvi myyntikieltoon Saksassa

Sophie-kirahvin omistajat huomio! Vauvojen purulelujen pieni klassikko, kuminen Sophie La Girafe on asetettu Saksassa myyntikieltoon. Lelusta on todettu irtoavan syöpää aiheuttavia aineita. Valmistajan mukaan uudemmat Sophie-lelut joissa on eränumero 321 230 ja 321 300 ovat turvallisia eivätkä ylitä Saksan viranomaisten asettamia raja-arvoja. Numero löytyy kirahvin vasemmasta etujalasta.

Lisätietoja saksaksi:

http://www.eltern.de/baby/4-8-monate/giraffe-sophie.html
http://www.dailygreen.de/2012/05/19/verkehrsverbot-fur-spielzeug-giraffe-sophie-la-girafe-34476.html

3 kommenttia:

 1. Hyvä Kotileikki-blgoin pitäjä - ja Sophien omistajat,

  huoleti vain!
  Sophie on edelleen maailman yksi turvallisimmista vauvaleluista, joka täyttää KAIKKI myyntimaanosien standardit ja kriteerit. Myös EU:n EN-standardit.

  Kyseisten linkkien takaa löytyvät juttupätkät juontavat juurensa 2011 loka-marraskuulle, jolloin saksalainen Ökötest -lehti julkaisi artikkelin Sophiesta ja kyseenalaisesta luonnonaineesta.

  Berliinin tuomioistuin vaati välittömästi jutun poisvetoa. Itse tuotetta EI OLE vedetty missään vaiheessa Saksan eikä muiltakaan markkinoilta tämän vuoksi pois.

  Sophie täyttää KAIKKI mm. EU:saa vauvaleluilta vaadittavat testit ja standardit. Sekä kaikkien muiden myyntimaanosien testit.

  EU:ssa artikkelissa esitellylle "nitrosamines" -aineelle ei ole olemassa mitään kriteeriä vauvaleluissa. Sellainen on työn alla, ja se saatetaan julkaista 2013 aikana. Mikäli se tulee voimaan, moni muu lelu voi tippua valikoimasta pois, mutta Sophie ei. Se täyttää kriteerin raja-arvot hyvin jo nyt. Sophiessa aineen pitoisuus on 0.0000004%. Kyseisen lukeman ansiosta Sophie täyttää jopa huomattavasti tiukemman, tuteille ja tikkareille asetetun EU-kriteerin (tikkukaramellien ja tuttien standardin), vaikka lelun ei niitä tarvitsisi edes täyttää.

  Turvallista, ihanaa kesää kaikille!

  Big Small Company Oy:n väki

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista. Saksan lainsäädäntö on nykyisiä EU-säädöksiä tiukempi mm. elintarvikkeiden ja lastentarvikkeiden sisältämien kemikaalien suhteen. Sophie-kirahvi on noussut Saksassa keväällä 2012 uudestaan otsikoihin, sillä Baijerin osavaltion Das chemische und Veterinäruntersuchungsamt (CVUA Stuttgart) on löytänyt lelusta saksalaiset normit 18-kertaisesti ylittäviä pitoisuuksia. CVUA:n lehdistötiedote tutkimusraportista löytyy skannattuna täältä: http://presse.oekotest.de/presse/SophielaGiraffe.pdf

  Sophien valmistaja Vulli ja saksalainen maahantuoja Elements for Kids ovat ilmoittaneet, että maaliskuusta 2012 lähtien Saksan markkinoille tulevat lelut täyttävät maan normit. Olisi tietysti kiinnostavaa tietää, mitä erää Suomessa myytävät lelut ovat.

  VastaaPoista
 3. Hyvä huomio!

  Hienoa tietysti on kuulla, että uudet myyntierät ovat jo yhdenmukaisia näiden ääritiukkojenkin normien kanssa. Mielenkiintoista olisikin myös tietää kuinka moni Suomessa myytävä muu lelu kestäisi lähempää tarkastelua edes EU-normien suhteen. Yleensä eniten tutkitaan turvallisimpia. Ja hyvä niin, jotta epäkohdat saadaan esiin ja tuotteista entistäkin parempia.

  Suomessa tällä hetkellä kaupoissa myytävät Sophie-erät ovat lähteneet Ranskasta Suomeen toukokuussa 2012, joten oletettavaa on, että ne ovat samaa erää kuin Saksassa myynnissä olevat.

  Kaikki Vulli-tuotteet, mukaan lukien Sophie, täyttävät kaikki tiukat EN-standardit. Suomessa myös TUKES ja Tulli ovat tutkineet tuotteita, eikä niissä ole löydetty huomautettavaa.

  Hyvää kesää!

  VastaaPoista