keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Fysioterapiassa

Tänä aamuna herättiin aikaisin ja käytiin tapaamassa neuvolan fysioterapeuttia. Vee sai 8-kuukautisneuvolasta lähetteen fyssarille, koska ei sujuvasta mönkimisestä huolimatta osaa kääntyä selältä vatsalleen. Useimmat vauvathan handlaavat sen jo muutaman kuukauden iässä, mutta Vee ei koskaan ole ollut kiinnostunut kierimisestä. Vatsallaan Vee on viihtynyt siitä lähtien kun oppi kannattelemaan päätään ja kuukausi sitten 8 kuukauden iässä alkoi ensin hidas ja sittemmin kunnon vauhtiin kiihtynyt hinaaminen kohti kiinnostavia leluja (ja roskia). Kääntyminen ei vaan jostain syystä kuulu kuvioihin lainkaan.

Fyssari oli sama, jolla käytiin pari vuotta sitten Teen kanssa jokusen kerran. En ole ollut Veen kääntymättömyydestä kovin huolissani, koska Teekin lähti aikanaan vähän viiveellä liikkeelle ja oppi kuitenkin sujuvasti 1v 3kk iässä kävelemään, vaikkei yksivuotispäivänään vielä kontannut tai edes noussut tukea vasten ylös. Vee oli ihan hirmu huonolla tuulella. Fyssari kippasi pienen heti lattialle selälleen, eikä sen jälkeen mikään oikein kiinnostanut. Lelut olivat pelottavia, kun niitä tarjosi ihan vieras ihminen, ryömiäkään ei uskaltanut eikä ollut kiva, kun uusi tyyppi koko ajan tuijotti ja pyrki puheille. Meille oli varattu tunnin aika, ja suurimman osan ajasta Vee kitisi ja parkui. Räkä vaan valui, joten pieni taitaa olla tulossa kipeäksikin. Saatiin kuitenkin ihan hyviä treenausvinkkejä ja seuraava aika parin viikon päähän. 

Tiedän, että pitäisi varata aika Veelle myös osteopaatille. Pienellä on selkeästi jotain jumituksia, jalat ovat jäykät ja ryömiessäänkin Vee potkii vauhtia vain toisella jalalla. Jotenkin olen ollut vaan niin väsynyt, että yksi puhelinsoittokin jää soittamatta. Samoin vauvahieronnasta olisi apua, ja osaan periaatteessa ainakin yhden hierontatavan päästä varpaisiin, mutta siinäkin on ollut useamman kuukauden tauko... vaikka kuinka ajattelin alkuun ottavani sen säännölliseksi tavaksi. Vee viettää sentään aikaa monipuolisesti lattialla, sylissä liikkuen ja istuen, liinassa ja joskus rattaissakin. Rattaiden renkaat pitäisi pumpata, joten ne ovat olleet nyt jonkin aikaa pois pelistä. Ihan hyvin ollaan pärjätty ilmankin.

Liinassakin pitää kiinnittää vielä enemmän huomiota ergonomiseen asentoon. Veen kohdalla (ja yleensäkin) on tärkeää, että jalat pääsevät vapaasti liikkumaan polvitaipeista alaspäin. Vaikka on tärkeää, että liina ulottuu vauvan selän ja pepun yli polvitaipeesta toiseen niin joskus se menee vähän huonosti polvitaipeiden yli niin että jalat suoristuvat liikaa. Fyssari kysyi, kannetaanko Veetä paljon liinassa, mutta ei sitten kommentoinut vastaustani mitenkään. Siitä jäi vähän omituinen olo... Olen huomannut, että joillakin ammattilaisillakin menee sekaisin ergonomiset ja epäergonomiset sidonnat ja kantoreput. Joillekin on sanottu, ettei (millään) kantorepulla pitäisi kantaa pitkiä aikoja, vaikka ongelmia on lähinnä kapeissa rintarepuissa. Jotkut tuntuvat olevan sitä mieltä, että kantaminen hidastaa lapsen motorista kehitystä, vaikka siitä ei olekaan mitään näyttöä. Lapsen kantaminen samalla kun itse liikkuu on kuitenkin aktiivista toisin kuin lapsi sylissä istuminen tai sitterissä/vaunuissa makuuttaminen. Siinä mielessä vauvaa voi hyvin kantaa vaikka koko päivän, mutta vauvan pitäminen aamusta iltaan sitterissä tai vaunuissa on ihan eri asia.

Oscha Japanese Knot Oban 50% pellavaa
Kirpun matka maailman ääriin antoi tunnustuksen, kiitokset! Olen kantanut Veetä yhdeksän kuukautta kohdussa ja nyt jo yhdeksän kuukautta kohdun ulkopuolella. Vauvasta tulee kohta taapero ja pieni alkaa suunnata yhä enemmän ja enemmän sylistä ulkomaailman. Kantaminen varmasti vähenee hieman, mutta tuskin loppuu pitkään aikaan. Kannanhan vielä kohta kolme vuotta täyttävää Teetäkin aina silloin tällöin ulkona repussa ja sisällä liinassa. Kantamisesta kirjoittaminen ei varmaan lopu sekään vielä hetkeen. Olen nyt tylsä enkä jaa tunnustusta eteenpäin... olen viime aikoina lukenut tosi vähän mitään blogeja ja pitäisikin käydä pitkästä aikaa katsomassa kaikkien kuulumiset.

1 kommentti:

  1. Mikäkin kannan poikaa päivittäin(liinassa,kantorepussa,neliössä), pian täyttää 11kk ja kävelee,että ei meillä ainakaan tuo kantaminen ole kehitystä hidastanut :)
    Sinulla on mielenkiintoinen blogi!:)

    VastaaPoista