perjantai 9. maaliskuuta 2012

Rengasliinan ompelu

Rengasliina on valmis! Vee tykkää ja niin minäkin. Tein oman renkulani Girasolin Mojito-liinasta, joka oli pätkäisty saumurilla noin kaksimetrinen pala.

Idea on yksinkertainen. Liinan toiseen päähän ommellaan kiinni kantoliinarenkaat ja toinen pää pujotetaan renkaiden läpi. Renkaiden ompeluun on useita vaihtoehtoja. Helpoin ja kaikenpaksuisille kankaille sopiva ratkaisu on laskostamaton olkapää. Laskokset ovat kuitenkin kauniin näköisiä, ja itse tykkään Neobullé-rengasliinan olkapäälaskostuksesta, jonka halusin kopioida omaan rengasliinaani. Symmetriset laskokset avautuvat kivasti olkapäällä, ja liinaa voi käyttää kummalla puolella vain.

Kuvassa Vee on vielä edessä rintaani vasten, mutta painoa alkaa olla sen verran, että sivussa lonkalla kantaminen on paljon kevyempää.

Tässä ohje rengasliinan ompeluun!

TSI-rengasliina
laskostetulla Neobullé-tyylisellä olkapäällä eli vastalaskoksilla

Tarvikkeet: kantoliinarenkaat (mielellään isot metalliset), vähintään 185 cm pätkä kudottua kantoliinaa, ompelukone, paksu ompelukoneneula (90), ompelulankaa (polyesteri), silitysrauta, nuppineuloja

Liinan pituus on makuasia. Monille jo 1,7-metrinen liina riittää hyvin. Jos haluaa käyttää rengasliinaa ulkovaatteiden päällä, valmiin liinan on hyvä olla yli kaksimetrinen. Renkaita varten tulee varata 15 cm ylimääräistä pituutta.

Ensimmäiseksi merkitsin liinan keskikohdan saumuriompeleen kohdalta helpottamaan laskostusta. Keskimmäisen laskoksen leveys on 8 cm (eli 4 cm keskikohdan merkistä molempiin suuntiin), ja loput laskokset taittelin silmämääräisesti. Tässä näkyy laskostus liinan nurjalta puolelta:


Silitin laskokset noin 25 cm matkalta. Seuraavaksi mittasin 15 cm liinan päästä ja merkitsin kohdan nuppineuloilla. Taitoin liinan pään kaksinkerroin niin, että taitteen pituudeksi tuli 7,5 cm ja silitin taitteen. Seuraavassa kuvassa näkyy myös, miltä laskostus näyttää liinan oikealla puolella:


Pujotin renkaat taitteen kohdalle ja kiinnitin laskokset huolellisesti nuppineuloilla. Muuten ne ovat vaarassa mennä ommellessa ruttuun.


Girasol ei ole erityisen paksu liina, mutta ommellessa kangasta on paikoin kahdeksan kerrosta päällekkäin, joten ompelusta ei meinannut ensin tulla mitään. Löysäsin ala- ja ylälankaa reilusti. Ompelin ensin tukiompeleen aloittaen laskoksen keskeltä kohti reunoja.


Tukiommel näytti tältä:


Tämän jälkeen ompelin toisen ompeleen läheltä reunaa. Siitä tuli jo siistimpi. Purin tukiompeleen ja ompelin toisen kerran ensimmäisen ompeleen vierestä. Pujotin liinan laskostamattoman pään renkaiden läpi.Valmis laskostus näyttää nurjalta puolelta tältä:


Ja tältä se näyttää oikealta puolelta:


Saumuriommel jäi liinan nurjalle puolelle näkyviin. Kokeilin ensin taittaa reunan piiloon, mutta sitten kangasta olisi tullut niin monta kerrosta päällekkäin, ettei ompelukone olisi enää selvinnyt siitä.

Alkuperäisessä Neobullé-rengasliinassa on ompeleena tiheä leveä siksak. En kuitenkaan luottanut siihen, että saisin siksakin näyttämään siistiltä. Kaksi suoraa ommelta on helpompi ja ihan yhtä hyvä vaihtoehto.

Lisää yksinkertaisia rengasliinaohjeita:
http://www.slingmemommy.com/#_instructions_for_making
http://www.sleepingbaby.net/jan/Baby/sling.html

Erilaisia olkapäämalleja on esitelty täällä:
http://www.sleepingbaby.net/jan/Baby/shoulders.html. (Tässä ohjeessa on More complex "centerfold": AKA symmetrical pleat)

Hyviä suomenkielisiä kuvallisia ohjeita rengasliinan käyttöön:
http://www.liinalapsi.fi/ohjeet/rengasliina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti