sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Helppo TSI-rengasliina

Otin kuvat ikuisuus sitten ommellessani rengasliinaa Didyn Karibian kaloista, mutta raportti on jäänyt. Liina oli sen verran paksu, ettei laskostetun olkapään ompelu ollut omalla koneellani mahdollista, joten tein olasta laskostamattoman. Laskostamaton olka on tosi helppo ommella ja istuu useimmille olkapäille ihan hyvin. Näin se käy:

TSI-rengasliina laskostamattomalla olalla


(Aiemman postauksen ohje laskostetun olkapään ompeluun)

Isot kantoliinarenkaat olivat valmiina aikaisemmasta tilauksesta slingrings.comista. Ensimmäiseksi pätkäisin kantoliinasta sopivan kokoisen palan (noin 1,85 metriä on hyvä minimimitta). Saumurilla reunasta saa siistin, mutta siksak käy reunan huolitteluun myös. Halutessaan reunan voi myös päärmätä. Silitin liinan noin 30 cm matkalta.


Seuraavaksi silitin liinan päähän 7,5 cm taitteen.


Käänsin reunaan vielä uuden samankokoisen taitteen ja silitin senkin. Nyt liinassa oli kaksi taitetta 15 cm ja 7,5 cm reunasta. Taitteet helpottavat liinan kohdistamista ommellessa.


Piirsin vielä sisemmän taitteen päälle liidulla viivan, sillä iltasella oli sen verran hämärää, ettei taite erottunut kovin hyvin. Sitten pujotin kantoliinarenkaat liinan kulmasta seuraavan kuvan mukaisesti. Liinan leikattu reuna kulkee ulomman silitetyn taitteen mukaisesti ja renkaat jäävät sisemmän taitteen kohdalle. Ommel tuli noin sentin päähän liinan reunasta.


Alun jälkeen huomasin, että taite kannattaa kiinnittää vielä nuppineuloilla. Ennen ompelua taitteen olisi voinut myös harsia käsin, sillä nyt kohdistamisen kanssa sai olla aika tarkkana.


Ompelin hitaasti muutama sentti kerrallaan.


Ensimmäisen ompeleen rinnalle ompelin vielä noin 0,5 cm päähän toisen ompeleen, jotta liina varmasti kestäisi käyttöä. Päättelin ompeleet ja liina oli valmis. Tältä se näytti seuraavana päivänä olalla, kun liinan toinen pää oli pujotettu renkaiden läpi:


Liinana ihana pellavainen paksu Didymos Caribe Fische. Tästä rengasliinasta tein vaihtarit Didyn Elburg-kaloihin ja meille jäi alunperin 4,7-metrisestä liinasta 2,7-metrinen lyhäri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti