maanantai 19. maaliskuuta 2012

Meidän iso pieni vauva

Vee kasvaa hurjaa vauhtia. Pieni sisäänpäinkääntynyt vastasyntynyt on todellakin kadonnut, ja tilalla on leikkisä, naurava ja jutteleva kolmekuinen. Neuvolassa käytiin kolmen ja puolen kuukauden iässä. Paino oli ylittänyt juuri kuusi kiloa, pituutta 62,5 cm (ihme ettei enemmän, sillä käytössä on jo 68-senttisiä vaatteita) ja päänympärys 41 cm.


Vitosrokote tuikattiin reiteen. Pneumokokkirokotteesta kieltäydyin, oikeasti en ollut edes muistanut, että sekin piikki oli jo luvassa. Mitään kovin perusteltua näkemystä en ole ehtinyt pneumokokkipiikistä muodostaa. Tuntuu vain hurjalta, miten paljon eri rokotteita pieneen ihmiseen pistetään yhtä aikaa. Vaikuttaako se vastustuskykyyn? Tuleeko kovia sivuvaikutuksia? Pneumokokki on tullut rokoteohjelmaan Teen vauva-aikojen jälkeen. Ehkä jos Teellä olisi ollut kova korvatulehduskierre, niin Veen rokottaminen saattaisi houkuttaa enemmän. Vaikka ehkäistään sillä vakaviakin tauteja kuten aivokalvontulehdusta korvatulehduksen lisäksi. En tiedä.

Vee juttelee jo paljon ja osallistuu keskusteluun erilaisilla kurkkuäänteillä ja jonkinlaisella jokelluksen esiasteella. Kädet viuhtovat ja eksyvät usein suuhun. Tai tarkoituksellista se on, nyrkkejä on nimittäin mahtavaa syödä. Kaksi nyrkkiä suussa on ihan parasta! Vee seuraa tarkasti, mitä ympärillä tapahtuu. Valloittavan leveän hymyn saa esiin kuka tahansa ihmisnaama. Mutta etenkin Teen ilveilylle Vee jaksaa virnistellä aina.

Tee on nyt lähempänä kolmea kuin kahta vuotta. Pieni mutta samalla niin iso jo. On ihanaa huomata, miten Veestä on tullut tärkeä ihminen Teen elämässä. Aamulla ja aina sisään tullessa Tee juoksee innoissaan tervehtimään vauvaa. Missä Vee on? Tee on selvästi ylpeä omasta roolistaan vähän isompana ja vanhempana ja esittelee mielellään "pikkuveli Vauvaa". Välillä pikkuveli on kyllä vähän liikaakin sylissä ja huomion keskipisteenä. Joskus Teetä selvästi harmittaa jokin, mikä ei ehkä ole lapselle itsellekään ihan selvää. Kaksi ja puolivuotiaan ajatus- ja tunnemaailma on jo aika monimutkainen, varmasti paljon monimutkaisempi kuin päälle päin näyttää. Lapsi ei ole läpinäkyvä, vaan saattaa mietiskellä sellaisia asioita, joista vanhemmilla ei ole aavistustakaan. Täytyy yrittää antaa Teelle tilaa ilmaista ja purkaa myös negatiivisia tunteita vauvaa kohtaan. Ja tietysti myös viettää paljon aikaa kaikki yhdessä ja vielä erityisesti Teetä huomioiden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti