torstai 26. tammikuuta 2012

Imetys ja alkoholi

Raskausaikana kaipasin välillä aivan vimmatusti hyvää viiniä. Välillä join ruoan kanssa puolikkaan lasillisen, mikä oikeastaan riitti tyydyttämään pahimman kaipuun. En usko, että pienistä määristä alkoholia on raskauden aikana haittaa, jos annokset oikeasti pysyvät pieninä ja satunnaisina. Minusta on kuitenkin ihan perusteltua kannustaa raskausaikana nollatoleranssiin, sillä alkoholin määrä sikiön veressä on sama kuin äidillä. Tosin on vähän huvittavaa, että kuvassa oleva varoitusmerkki löytyy myös siideristä, jonka alkoholiprosentti on 0,5... Sen sijaan en täysin ymmärrä, miksi imetysaikana ei voisi käyttää kohtuudella alkoholia. Itse en ole neuvolassa kysynyt, mutta olen kuullut, että ainakin jotkut terkkarit ohjeistavat pitämään kaksi tuntia imetystaukoa jokaisen alkoholiannoksen jälkeen. Alkoholia ei siis saisi olla imettäessä veressä lainkaan.

Maidossa on alkoholia saman verran kuin äidin veressä. Jos imetän yhden viinilasillisen jälkeen, niin vauva juo maitoa, jossa on alle 0,5 promillea alkoholia. Määrä pysyy alle tuon, vaikka joisin kolme lasillista tunnin välein, sillä alkoholi poistuu maidosta samaa tahtia kuin omasta verestäni. Vauva ei tietenkään kestä samalla lailla alkoholia kuin aikuinen, mutta noin pienistä määristä tuskin voi olla mitään haittaa. Eri asia on, miten alkoholi vaikuttaa vauvan hoitoon ja omaan jaksamiseen. Mutta se ei liitykään siihen, imetinkö vai en.

Vauvan takia ei siis tarvitse pitää imetystaukoja, eikä rintoja tarvitse pumpata, sillä alkoholi poistuu maidosta ilmankin. Minulle hyvä viini on nautinto siinä missä suklaakin, enkä tahdo luopua siitä ilman hyviä perusteita. Tiedän myös, että pystyn pitämään määrät kohtuullisina. Jos epäilisin, että tulisin juoneeksi enemmän kuin oli tarkoitus, voisinkin harkita nollatoleranssia, jos siis tuntuisi helpommalta olla juomatta lainkaan kuin ottaa pari lasillista.

KTL:n sivuilla on havainnollinen promillelaskuri, jota olen joskus esikoisen aikana käyttänyt apuna. Siinä voi vetää hiirellä kaljapulloja ja viinilaseja aikajanalle ja kuvio näyttää veren alkoholipitoisuuden. Ja Maitolaituri-keskustelupalstalta löysin pari hyvää ketjua: Imetys ja alkoholi ja Meneekö "aineet" maidon perässä...

Koko juttu tuli oikeastaan mieleen, koska kävin tänään hammaslääkärillä paikattavana. Googlasin ensin puudutteiden vaikutusta imetykseen, ja löysin jonkin hammaslääkärien käyttämän puuduteaineen tuoteselosteen, jossa kehotettiin pumppaamaan rinnat kertaalleen puudutteen laiton jälkeen. Se tuntui hieman kummalliselta (ja vaivalloiselta!), joten soitin teratologiseen tietopalveluun. Puudute vaikuttaa kuulemma paikallisesti ja poistuu nopeasti, joten minkäänlaista imetystaukoa ei tarvitse pitää. Hammaslääkärikäynti meni muuten tosi hyvin. Kannatti sitäkin lykätä puoli vuotta... Tosin ison mahan kanssa ei ole kovin miellyttävää maata hammaslääkärin ronkittavana. Ekassa raskaudessa olin kyllä paikattavana keskiraskaudessa, ja reipas hammaslääkäri pisti menemään puuduttamatta ("sä et varmaan tätä puudutetta tarvi")... No sekin sattui paljon vähemmän kuin olisin kuvitellut, ja käynnin jälkeen oli normaali olo eikä puoli päätä puuduksissa niin kuin tänään. Puolensa kummallakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti